Activiteiten in de verrijkingsgroep
Elk dagdeel komen er drie activiteiten aan bod.
Denk- en leerspellen
Bij binnenkomst pakken de kinderen een leer- , denkspel of een boek. Zoals een kind laatst zei: ‘Mijn hersens worden wakker van die spelletjes’. Onder denk- en leerspellen vallen de spellen waarbij strategisch inzicht, doorzettingsvermogen en creatief denken nodig zijn. Tijdens dit moment mogen de kinderen ook kiezen om in de leeshoek te lezen of een leerspel te spelen op de computer.
Projecttijd
Tijdens dit deel werken de kinderen aan een opgegeven thema. De opdrachten kunnen individueel of in groepjes worden gemaakt. De opdrachten sluiten aan bij de onderwijsbehoefte van (hoog)begaafde kinderen. Kenmerken van deze opdrachten zijn:
- Hoge moeilijkheidsgraad
- Interessant en uitdagend
- Open opdrachten
- Zelfstandigheid
- Samenwerken
Daarnaast sluiten de opdrachten aan bij de drie hoogste denkniveaus van Bloom. Tijdens de samenwerkopdrachten wordt gebruik gemaakt van het TASC-model.
Behalve tijd voor het werken aan het project is er ook tijd om met elkaar te praten over belevenissen van die week, spelletjes op sociaal emotioneel gebied, praten over hoe het is om hoogbegaafd te zijn.
Breintijd
Tijdens de breintijd krijgen de kinderen de gelegenheid om zich te verdiepen in een zelfgekozen onderwerp. Samen met de begeleider wordt een plan opgesteld en afgesproken hoe het geleerde aan de groep wordt gepresenteerd.